
Choroby układu krążenia od wielu lat zajmują w Polsce pierwsze miejsce na liście najczęstszych przyczyn zgonów. Powodów jest kilka. Prowadzimy niezdrowy tryb życia: palimy papierosy, nie dbamy o właściwą dietę ani o aktywność fizyczną. Z czasem w naczyniach zaczyna rozwijać się miażdżyca, ściany tętnic grubieją i stają się mniej elastyczne. Ich światło ulega zwężeniu.
Problemy z naczyniami krwionośnym oraz całym układem
krwionośnym wiąże się z wysokim poziomem cholesterolu we krwi, efektem
nieodpowiedniej diety. Duże pokłady tłuszczów spożywanych wraz z
pożywieniem, jak właśnie wspomniany cholesterol wraz ze zbędnymi
produktami przemiany materii odkładają się wewnątrz tętnicy. Te skupiska
cholesterolu (złogi) stopniowo ograniczają przepływ krwi przez naczynia
aż do całkowitego zamknięcia co doprowadza do niedotlenienia tkanek i
narządów zaopatrywanych przez to naczynie. Miażdżyca to ok. 90%
wszystkich przypadków zaburzeń ukrwienia kończyn dolnych. Do innych
przyczyn możemy zaliczyć: zatory, uszkodzenie naczyń w trakcie urazu czy
dłużej postępującego procesu niszczącego naczynie, ucisk na naczynie
przez torbiel Bakera, choroby zapalne tętnic (choroba Buergera).
Pierwszym i najważniejszym objawem chorób naczyń jest ból nasilający się
przeważnie w czasie podejmowanego wysiłku fizycznego zwłaszcza
chodzenia.
Aby zaradzić chorobom naczyń krwionośnym lub w przypadku już istniejącej niewydolności niezmiernie istotna jest odpowiednia dieta. Jest ona kluczem do długowieczności. W rejonach, gdzie wielu ludzi w zdrowiu dożywa stu lat, prawie nie je się mięsa, ale za to dużo warzyw, owoców, oliwy i ryb.
Aby zaradzić chorobom naczyń krwionośnym lub w przypadku już istniejącej niewydolności niezmiernie istotna jest odpowiednia dieta. Jest ona kluczem do długowieczności. W rejonach, gdzie wielu ludzi w zdrowiu dożywa stu lat, prawie nie je się mięsa, ale za to dużo warzyw, owoców, oliwy i ryb.
ZASADY ŻYWIENIOWE
1.Jedz śniadanie. Udowodniono, że ci, którzy je jedzą, wolniej
przybierają na wadze. Dzięki obfitemu śniadaniu twój organizm pracuje
wydajniej, a głód odczuwasz znacznie później.
2. Jedz częściej, ale mniej. Najlepiej trzy główne posiłki i dwa mniejsze.
3. Zrezygnuj ze słodyczy. W roli przekąsek lepiej sprawdzą się orzechy, suszone i świeże owoce, a także warzywa.
4. Cholesterol. Zastąp tłuszcze zwierzęce roślinnymi. Do sałatek najlepszy jest:
olej rzepakowy (z pierwszego tłoczenia na zimno), olej lniany oraz oliwa
z oliwek. Mięso natomiast możesz zastąpić rybami, zwłaszcza morskimi. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe omega-3 przyczyniają się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi, pozytywnie wpływają na ściany naczyń krwionośnych i serce.
Ryby morskie to:
dorsz, morszczuk, makrela, dorada, karmazyn, ostrobok, tuńczyk, sardynka i wszystkie inne z rodziny śledziowatych.
Warto zrezygnować albo przynajmniej ograniczyć spożycie masła, gdyż zawiera bardzo dużo cholesterolu (w 100 gram zawiera 248mg cholesterolu). Maksymalna dawka dzienna to natomiast 300 mg.
Jajka: Jemy gotowane (na twardo lub miękko). Nie niszczymy w ten sposób lizyny, aminokwasu spełniającego bardzo ważne funkcje w organizmie. Jajko dostarcza aż 8 aminokwasów egzogennych a dodatkowo jedzone bez dodatku cukru (herbata z cukrem) i tłuszczu działa przeciwmiażdżycowo i wypłukuje cholesterol.
Ryby morskie to:
dorsz, morszczuk, makrela, dorada, karmazyn, ostrobok, tuńczyk, sardynka i wszystkie inne z rodziny śledziowatych.
Warto zrezygnować albo przynajmniej ograniczyć spożycie masła, gdyż zawiera bardzo dużo cholesterolu (w 100 gram zawiera 248mg cholesterolu). Maksymalna dawka dzienna to natomiast 300 mg.
Jajka: Jemy gotowane (na twardo lub miękko). Nie niszczymy w ten sposób lizyny, aminokwasu spełniającego bardzo ważne funkcje w organizmie. Jajko dostarcza aż 8 aminokwasów egzogennych a dodatkowo jedzone bez dodatku cukru (herbata z cukrem) i tłuszczu działa przeciwmiażdżycowo i wypłukuje cholesterol.
5. Spożywaj więcej warzyw i owoców. Najlepiej 5 porcji dziennie. Jak pokryć to zapotrzebowanie?
Oliwa z oliwek + pomidory + 100st.C = substancja wspomagająca krążenie i elastyczność naczyń krwionośnych
Dieta powinna być bogata w krzem, którego brak prowadzi do powstania żylaków w tym hemoroidów, zawału serca, krwawienia z dziąseł, chorób kości i stawów, wypadania włosów, łamliwości paznokci i innych objawów.
Źródłem krzemu jest:
kasza gryczana, skrzyp, pokrzywa, czosnek, szczypiorek, płatki owsiane, daktyle, owoce morza, marchew.
Polecane jest picie krzemu organicznego, który od niedawna jest w sprzedaży bez recepty.
- pić sok wielowarzywny i/lub owocowy (owocowo-warzywny) najlepiej świeżo wyciśnięty (zamiast kawy czy herbaty)
- jeść zupy, najlepsze są zupy-kremy warzywne
- kanapki przekładać zieloną sałatą, papryką, pomidorem itd
- jeść sałatki
- przegryzać świeże warzywa np. marchewkę, kalarepę, rzodkiewki, owoce świeże bądź suszone zamiast słodyczy. Warte uwagi są także czipsy owocowo-warzywne
Oliwa z oliwek + pomidory + 100st.C = substancja wspomagająca krążenie i elastyczność naczyń krwionośnych
Dieta powinna być bogata w krzem, którego brak prowadzi do powstania żylaków w tym hemoroidów, zawału serca, krwawienia z dziąseł, chorób kości i stawów, wypadania włosów, łamliwości paznokci i innych objawów.
Źródłem krzemu jest:
kasza gryczana, skrzyp, pokrzywa, czosnek, szczypiorek, płatki owsiane, daktyle, owoce morza, marchew.
Polecane jest picie krzemu organicznego, który od niedawna jest w sprzedaży bez recepty.
6. Omijaj fast foody. Jedząc na mieście, częściej zaglądaj do barów
sałatkowych niż do budek serwujących kiełbaski z rożna czy kebaby.
7. Pij co najmniej 1,5 l płynów dziennie. Jeśli masz skłonność do
schorzeń serca, wybieraj wodę mineralną bogatą w magnez, potas i wapń.
8. Pozwól sobie czasem na lampkę czerwonego wina. To jedyny alkohol
wskazany dla sercowców. Czerwone wino zawiera antyoksydanty, które
zapobiegają tworzeniu się wolnych rodników przyspieszających starzenie
się serca.
9. Gotuj na parze. To najzdrowszy sposób przygotowywania potraw, ponieważ pozwala zachować wartości odżywcze produktów.
10. Unikaj soli. Sól zatrzymuje wodę w organizmie, sprzyja to puchnięciu nóg i kostek. Do diety możesz za to wprowadzić więcej ziół i przypraw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz