sobota, 22 lutego 2014

TROCHĘ FAKTÓW O OTYLOŚCI

NADWAGA 
Nadmierny rozrost tkanki tłuszczowej (nie tłuszczu), tkanki zbudowanej z wyspecjalizowanych komórek tłuszczowych wypełnionych tłuszczem bądź też pustych. Nadwaga to po prostu zbyt duża ilość komórek, w których organizm magazynuje energię w postaci tłuszczu. Nie wystarczy zatem pozbyć się pewnej ilości tłuszczu by uzyskać trwały efekt odchudzania, jak to się dzieje zazwyczaj podczas krótkoterminowego acz intensywnego procesu odchudzania. Trwałe efekty można jedynie uzyskać w dłuższym czasie, kiedy to dochodzi do zaniku komórek tkanki tłuszczowej (atrofii). Tłuszcz, którego się szybko pozbywamy z komórki w czasie np. głodówki szybko powraca do niej przy najbliższej okazji. Co gorsza organizm kierując się prymitywnym instynktem samoobrony, rozbudowuje "magazyny" na wypadek gdyby energii miało znów zabraknąć. Jest to tzw. efekt "jo-jo".

Nadwaga może powstawać na skutek zaburzenia przemiany materii (w wyniku chorób organów wydzielających hormony), czy przyjmowania leków. Jednak najczęstszym powodem jest przekarmienie, czyli zjadanie zbyt dużej ilości pokarmów w stosunku do zapotrzebowania organizmu. 

GŁÓD KOMÓRKOWY:
Główną rolą spożywania posiłków jest dostarczanie komórkom tworzącym organizm wszystkich substancji odżywczych takich jak: tłuszczów (nasyconych, nienasyconych i wielonienasyconych), białek (18 aminokwasów), cukrów (gł. glukozy) oraz witamin i minerałów. Tylko wtedy komórka a tym samym nasz organizm jest nasycony. 
Jeśli po spożytym posiłku nadal czujemy się głodni, oznacza to, że nie dostarczyliśmy mu wszystkich składników odżywczych (głód komórkowy). 
Głód komórkowy występuje wtedy, gdy:
1. nieprawidłowo się odżywiamy, mamy złe nawyki żywieniowe, stosujemy diety np. lekkostrawne
2. jemy w sposób niewłaściwy np. popijamy w czasie posiłków, co umożliwia przełykanie pożywienia nie pogryzionego, z którego organizm nie może wchłonąć wszystkich substancji odżywczych
3. mamy zaburzenia wchłaniania. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz